Chlazení versus mražení vyzrálého hovězího masa.

07.02.2016 07:01

Názory na chlazení a mražení  vyzrálého hovězího masa se poněkud rozcházejí. K tomu se přidává otázka, zda nechávat vyzrálé maso po zakoupení ve vakuovém balení nebo ne.

 

A jelikož bychom sami rádi věděli, jak to doopravdy je, vyzkoušeli jsme tři různé metody balení a uchovávání masa. Použili jsme k tomuto účelu tři kousky z vyzrálého válečku  (kýta) o stejné hmotnosti (410 g), které bylo zabaleno a uchováno třemi různými způsoby :

 

1.maso vakuově zabalené a zamražené  při -24°C na 11 dní, dvanáctý den na rozmražení.

2.maso zabalené do potravinářské fólie a uchované v chladničce při  6°C na 12 dní.

3.maso vakuově zabalené a uchované v chladničce  při  6 °C na 12 dní.

 

 

Každý kousek válečku váží stejně - 410 g

 

Délku testu jsme prodloužili na 12 dní. Mražené maso bylo vytaženo o den dříve a pomalu rozmraženo.

 

Výsledek:

Maso č. 1  - po osušní hmotnost   385 g

Maso č. 2 -  po osušení hmotnost  402g

Maso č. 3 -  po osušení hmotnost  397 g

 

Výsledk je poněkud překvapivý, maso ve vakuové fólii  má prakticky stejnou hmotnost, jako maso přebalené do potravinové fólie. Největší ztráty byly u masa zamraženého .

Senzoricky ( smyslově ) nebyly mezi vzorky žádné rozdíly.

 

Závěrem lze tedy říct, že maso vakuově zabalené  ( popř. přebalené do potravinové fólie ) a uložené v chladničce na dobu 14 dní vydrží  bez problémů ,  ztráty  jsou cca  2- 3 % hmotnosti.

Mražené maso ztrácí  po rozmrazení cca 6%  hmotnosti v důsledku uvolnění šťávy.

 

 

 

MARWIN v.o.s.

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop