GRILOVANÉ VYSOKÉ ŽEBRO s CELEROVÝM SALÁTEM

03.01.2016 09:09

Tento recept šéfkuchaře Václava Friče   z knihy "Jak nakupovat a zpracovávat maso" Vám přinese  i v zimě zasloužené ovace !

 

Příprava: 20 min. + marinování (1-2 dny) , pečení  cca 7 hod. , velmi snadné, pro 4 osoby.

Potřebujete:

2 kg vysokých hovězích žeber vcelku

sůl a čerstvě mletý perř

1 lžíce sádla

1 lžíce hladké mouky

bageta jako příloha

 

Na salát:

1/2 bulvy oloupaného celeru

šťáva z 1/2 citrónu

1 jablko (Granny Smith) zbavené jádřince

5 lžic majonézy

1 lžíce dijonské hořčice

hrst nasekané hladkolisté petrželky

 

Na marinádu:

6 stroužků česneku,drcených (český je nej!:)

2 lžíce dijonské hořčice

4 lžíce kvalitního kečupu

4 lžíce medu

2 nasekané chilli papričky

4 snítky tymiánu-odrhnuté lístky

200 ml červeného vína (čím kvalitnější,tím lepší)

4 lžíce sojové omáčky

1 lžíce worcesterské omáčky

 

- v míse prošlehejte přísady na marinádu.

- žebra vcelku osolte,opepřete a naložte je do marinády.Nechejte v chladnu marinovat přes noc,ale nejlépe 2 dny.

- celer a jablko nakrájejte na tenké nudličky a promíchejte s citrónem,aby nezhnědly.

- troubu předehřejte na 180°C (pozor,většina termostatů u domácích sporáků ohřívá na teplotu nižší,než je na nich uvedeno a je dobré si to ověřit teploměrem)

  Žebra i s marinádou vložte do pekáče a pečte (grilujte) hodinu.Pak troubu ztlumte na 85°C a pomalu pečte 6 hod.

- vyjměte žebra z omáčky.V rendlíku na sádle osmažte mouku až zpění a zbělá.Tou zahustěte omáčku z žeber a cca 10 min. provařte.Podle potřeby zřeďte

  vodou.Žebra naporcujte mezi kostmi a přelijte omáčkou.

- podávejte s opečenou bagetou a celerovým salátem.

 

 Dobrou chuť !

 

 

P.S... knihu Václava Friče  "Jak nakupovat a zpracovávat maso" vřele doporučujeme všem,kteří chtějí o mase vědět více.Vynikajícím způsobem je v ní popsáno dělení masa,a jeho následné využití.

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop