HANGER STEAK S PEPŘOVÝM PŘELIVEM

17.01.2016 12:59

Velmi jednoduchý recept na velmi netradiční  a poměrně vzácný steak (z celého jatečného kusu jen jediný kousek masa o hmotnosti asi 600 g).

 

Pro 4 osoby budete potřebovat:

 

1 hanger steak (cca 600 g)

 


 

dále pak:

extra virgin olivový olej

přepuštěné máslo

3 lžičky nakládaného zeleného pepře

mletou sůl

smetanu na šlehání - cca 300-400 ml

několik snítek rozmarýnu

 

Steak nakrájíte na kousky cca 3 cm silné přes vlákno, dobře potřete olivovým olejem a se snítkami rozmarýnu naložíte na 24 hod. do chladničky.

Po vytažení  druhý den jej necháte 1 hod. vydechnout v pokojové teplotě.Osolte hrubě mletou  mořskou solí z obou stran.

Na veliké pánvi se silným dnem rozpustíte přepuštěné máslo,a když je rozpálené,vložíte steaky.Po cca 3 min. se uvolní ode dna pánve a  vy je obrátíte na druhou stranu- opět asi  na 3-4 min.Po upečení je necháte odpočívat na dřevěném prkénku přikryté alobalem nejméně 5 minut.

Mezitím na pánev přidáte nahrubo namačkaný zelený nakládaný pepř (stačí plochou stranou nože) a smetanu na šlehání (cca 30% tuku).Provaříte a přidáte šťávu,která se mezitím uvolnila ze steaků.Vaříte do zahuštění.

Servírujete kousky upečeného hanger steaku na horký talíř a přelijete je smetanovou omáčkou s pepřem.Věřte- je to lahoda.Jiný steak,než na jaké jsme zvyklí,má jemně kořeněnou chuť,je mírně tužší,a zelený pepř se smetanovou omáčkou k němu náramně pasuje...:)

Dobrou chuť ...!

Pavel Mareček

 

 

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop