HYNČICKÝ STEAK ZE ZADNÍ KLIŽKY S BRUSINKOVOU OMÁČKOU.

27.12.2015 12:21

Náš vlastní recept z letošního Vánočního vaření.

Z vyzrálé zadní kližky vykrojíte několik pěkných kousků masa (viz foto dole),ze kterých uděláte skvělé steaky.

Potřebujete:

-dobrou a dostatečně velikou pánev se silným dnem

-přepuštěné máslo (ghií)

-dvě lžíce brusinkového kompotu

-jednu lžíci šípkové marmelády

-jeden až dva stroužky česneku

-křehké pečivo,např. čerstvě  upečené bagety,bílé pečivo

-ledový salát

-zálivku na salát- nejlépe "Vinaigrette"

Steaky nechejte po vytažení z ledničky cca 1 hod. v pokojové teplotě.Čím jsou větší,tím lepší.Dobře osolte mořskou solí.

Rozpalte na pánvi přepuštění máslo-nebojte se vydrží  mnohem více,než máslo obyčejné.Na rozpálené máslo pokládejte steaky a propečte dle jejich tloušťky cca 4-6 (  i více) min. z každé strany.Nenechte máslo přepálit,ochlaďte ho případně přidáním dalšího kousku másla.Pozor-často se chybuje tím,že je teplota příliš vysoká !

Po vytažení nechejte steaky odpočinout pod alobalem cca 5 min.(NEBALIT , jen přikrýt !)

Mezitím ke šťávě na pánvi přidejte drcený česnek,brusiky a šípkovou marmeládu,promíchejte a chvíli provařte.

Při servírování  steaky krájejte přes vlákno na jemné plátky (musejí být uvnitř růžové a šťavnaté).Opepřete,přelijte omáčkou a podávejte s pečivem a  s ledovým saláten se zálivkou "Vinaigrette" (seženete např. v Tescu).

 

A teď už si jen vychutnejte steaky z vyzrálé kližky s lahodnou máslovou příchutí, a zaslouženou chválu Vaší rodiny,či přátel !

 

Příště dodám i fotografie hotových steaků,tentokrát jsem to nestihl...:)

MVDr.Pavel Mareček

 

 

 

 

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop