ROSTBÍF

08.01.2016 08:40

Roast beef - pečené hovězí.Neboli - óda na nízký roštěnec!!!

Na 4 porce budete potřebovat cca 1 kg nízkého roštěnce bez kosti.Je lépe jej svázat před přípravou do balíčku potravinářským provázkem.

Dále pak budete potřebovat:

1 lžičku hrubě namleté mořské soli

2 lžičky hořčičných semínek

1 lžička čerstvě namletého pepře

2 lžičky čerstvých tymiánových lístků

extra panenský olivový olej

 

Troubu předehřejte na 180°C.Hořčičná semínka ,sůl,pepř a tymián dejte do hmoždíře a roztlučte.Přidejte trochu  olivového oleje a dobře rozmíchejte.

Roštěnec ponechaný v pokojové teplotě min. 1 hod. potřete olejem,a na rozpálené pánvi opečte po všech stranách dohněda,aby se maso "zatáhlo".

(Já osobně dávám přednost přepuštěnému máslu,na kterém roštěnec ze všech stran opeču.Používám ocelovou nerezovou pánev se silným dnem).

Do pekáče dejte mřížku (není nezbytné),na něj připravený roštěnec,potřený ze všech stran ochuceným olivovým olejem.Pečte asi 40 min.,záleží to na velikosti masa.Já používám teploměr s dlouhou elektrodou,který do roštěnce zapíchnu před pečením, teplota uvnitř masa by neměla přesáhnout 58°C.Pak bude maso na řezu krásně růžové.

Naše vyzrálé maso není třeba dopředu marinovat,pak nejlépe vynikne jeho masová chuť.

Ovšem pro ty,kteří dávají marinování přednost,uvedeme jěště několik možností,jak na to.

Nezapomeňte rostbíf po vytažení z trouby nechat dojít  v pekáči cca 10 min, pod tunelem z alobalu-NEBALIT !

P.S...můžete rostbíf péci i při nižší teplotě - cca 120°C , ovšem doba pečení bude delší- cca 1 hod. i více.

 

TIP: krájejte VELMI ostrým nožem,stejně jako steaky.Tvrzení,že má nůž na steaky mít vroubky nemá logiku.Tupý nebo vroubkovaný nůž vytlačuje z masa šťávu.

 

MVDr.Pavel Mareček

 

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop