Rozdíly v kvalitě masa podle jednotlivých plemen a kategorií u skotu.

07.02.2016 07:24

Kvalita masa se poměrně značně liší nejen mezi jednotlivými plemeny skotu, ale i mezi jednotlivými kategoriemi v rámci plemene.

Plemena skotu dělíme podle užitkovisti na mléčná (Černostrakatý holštýnský skot) , kombinovaná ( Český červenostrakatý skot, Simentálský skot)) a masná (Hereford, Piemontese, Blonde d´Aquitaine , Charolaise, Limousine, Aberdeen Angus atd.)

Plemena jsou vyšlechtěna s ohledem na způsob odchovu a využití. Zatímco Černostrakatý holštýnský skot dosahuje vynikající mléčné užitkovosti (více než 10 tis. litrů mléka od 1 dojnice za 1 laktaci), jejich využití masné je velmi omezené a v masném průmyslu je takovýto skot zpracovám převážně do výrobků (maso je mdlé,"vyčerpané").l

Na rozdíl od plemen masných, která se nedojí vůbec, mléko matek spotřebovávají pro svou výživu jejich telata. Zato masná užitkovost těchto plemen je vynikající, zejména při pastevním odchovu zvířat.

Najdeme rozdíl i mezi jednotlivými masnými plemeny, zejména ve struktuře svaloviny. Jatečné kusy plemene Charolaise nebo Piemontese mají maso velmi libové, s nízkým obsahem tuku. U plemene Hereford nebo Aberdeen Angus je svalovina prorostlá vnitřním tukem (mramorování) a maso je chutnější.Také jejich jatečná hmotnost je nižší-patří mezi plemena malého rámce.

Ale značné rozdíly najdeme i mezi kategoriemi v rámci jednotlivých masných plemen. Zatímco krávy, které již rodily telata, by měly být zpracovávány  převážně do výrobků (paštiky, konzervy, salámy), vykrmení býci ve věku cca 30 měsíců jsou nabízeni jako výsekové maso v prodejnách. Býci jsou vykrmováni ve výkrmnách objemnými krmivy a jádrem (krmné směsi), není možno je pást. Vnitřní tuk má nažloutlou barvu, zejména u kusů krmených kukuřicí.

Špičkovou kvalitu pak můžeme čekat od cca 30-ti  měsíčních jalovic a volů (kastrovaní býci) extenzivně odchovávaných na pastvinách a krmených objemnými krmivy (pastva, senáže, seno). Maso takových jalovic je mimořádně křehké a šťavnaté, zejména tehdy, když  po poražení nasucho vyzrává 3-5 týdnů. Vnitřní tuk je bílý.

 

A  přesně takové maso Vám nabízíme my.

MVDr.Pavel Mareček

 

 

 

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop