Steak se smetanovou omáčkou, houbami a whisky.

19.03.2018 15:36

Tento steak s vybranou jemnou omáčkou nás nadchl a zařadili jsem jej do našeho receptáře. Světová lahůdka vybraná Marcusem Polmanem - nyní z našeho masa a na Vašem stole...:)

 

Budete potřebovat:

-4 steaky cca 2,5 cm  silné (svíčková, roštěnce, vrchní šál, ořech, květová špička)  vytažené z lednice cca tři hod. předem

- 200 g hub (lišky, žampiony hnědé, šitake)

- přepuštěné máslo

-150 ml vývar telecí (hovězí)

-200 ml smetany na šlehání

- 1 lžíce whisky

- limetka

- alobal

 

Postup:

Kloboučky hub nakrájíme na kousky.Na rozpáleném másle v pánvi pečeme dozlatova, poté houby vyjmeme a uložíme bokem. Přilijeme vývar, smetanu a whisky a důkladně provaříme. Zredukujeme na cca 1/3 a přidáme opečené houby. Nakonec ochutíme omáčku šťávou z limetky (nevařit!).

Steaky - připravíme klasicky - na přepuštěném másle, nasolené hrubou solí a pepřem těsně před pečením. Pánev musí být rozpálená, se silným dnem. Pečeme z obou stran, na medium cca 3-4 min. Poté je necháme dojít na mřížce pod alobalovým tunelem cca 5 min.(podrobný návod najdete v receptu "Jak si nepokazit stak").

 

Servírujeme na hodně horkých talířích, jako přílohu např pečené brambory s česnekem a tymiánem nebo opečenými tousty.

Tuto lahůdku si zamilujete, omáčku můžete použít i na jinak upravené steaky-např. na grilu.

 

 

Připravil , nafotil , ochutnal a pro Vás zapsal MVDr. Pavel Mareček...:)

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop